Kansas: belangrijke overwinning voor recht op abortus

De rechterzijde hoopte dat de intrekking van Roe v Wade ervoor ging zorgen dat de deelstaten in de VS uiteindelijk een bijna totaal verbod zouden doorvoeren. Een stemming onder de bevolking van Kansas doorkruist dit perspectief: een grote meerderheid stemde voor het recht op abortus.

De opkomst was bijzonder hoog en een overweldigende meerderheid verwierp het voorstel om abortusrechten uit de grondwet van de staat Kansas te schrappen. De maatregel werd voorgesteld in een verkiezing die doorgaans een lage opkomst kent. Het resultaat is daarom des te opmerkelijker.

De voorstanders van het behoud van het recht op abortus lagen 18% voor op de tegenstanders ervan. Dit was nochtans in een staat waar Trump in 2020 ongeveer 15% voor lag. Het toont dat werkende mensen in de VS niet opgezet zijn met de aanvallen op de toegang tot veilige en legale abortussen, ook niet in wat als ‘Trump-land’ kan beschouwd worden. De rechterzijde zit met een probleem naarmate duidelijk wordt dat het onvoldoende mensen kan overtuigen van de aanvallen op het recht op abortus.

Een deel van de Republikeinse Partij, die weet dat ze de mensen uit de arbeidersklasse niets te bieden heeft om de torenhoge prijzen en chronisch lage lonen te overwinnen, heeft zijn hoop gevestigd op kwesties als ‘cultuuroorlog’ als een manier om verkiezingen te winnen. De stemming in Kansas toont dat dit geen eenvoudige strategie is. Sommige prominente Republikeinse figuren waarschuwen al dat deze aanvallen averechts kunnen werken, maar vele anderen zien geen andere uitweg en gaan nog een stap verder.

Hoewel er dit najaar in verschillende andere staten referenda over abortus volgen, met name in Kentucky en Michigan, wordt de kwestie van abortusrechten in veel staten niet rechtstreeks aan de kiezers voorgelegd. De meeste Republikeinse wetgevende lichamen geven er de voorkeur aan om een verbod in te voeren zonder enige inspraak. Los van de manoeuvres en mechanismen om de aanvallen door te voeren in andere staten, geeft het resultaat in Kansas vertrouwen aan activisten voor abortusrechten in alle staten. De verboden en beperkingen zijn geen uitgemaakte zaak.

Er is nood aan een offensieve beweging in alle staten van de VS om het de reactionaire rechterzijde zo moeilijk mogelijk te maken. In verschillende staten, zoals Michigan en Californië, zullen werkenden alles op alles moeten zetten om de referenda voor abortusrechten in november te winnen. In staten waar verboden opgelegd worden, is er nood aan bewegingen die zo veel mogelijk mobiliseren. Dat was de tactiek waarmee Roe v Wade in de eerste plaats werd afgedwongen.

Er is dus nood aan massaal protest, walkouts, sit-ins en zelfs stakingen om de rechterzijde te stoppen. Om dit nationaal te coördineren is er nood aan nieuwe massale vrouwenrechtenorganisaties met democratische structuren waarin de activisten zelf kunnen discussiëren en beslissen over de strategie voor onze beweging.

Om het soort verzet op te bouwen dat nodig is om de rechtse aanvallen op vrouwenrechten en LGBTQIA+ rechten te stoppen, kunnen we niet rekenen op de partijen van het establishment. De Democraten hebben er belang bij om onze bewegingen te stoppen. De Democraten en de liberale ngo’s zullen de strijd niet in onze plaats voeren. Om overwinningen te boeken, moeten we het zelf doen.

De dreiging van rechts verdwijnt uiteraard niet na dit referendum. Maar de overwinning in Kansas toont hoe onpopulair hun aanvallen zijn onder brede lagen van de bevolking. Het komt er nu op aan om de woede te organiseren in massaprotest.


Dit artikel delen :

ROSA organiseert acties, evenementen en campagnes om te strijden tegen seksisme en het systeem die het onderhoudt : het kapitalisme.