Listen to Socialist Feminists and ROSA spokespersons Laura Fitzgerald and Ruth Coppinger at the US Embassy

Actie in Dublin

“Leden van ROSA – Ierland, de socialistische feministische groep, waren verkleed als dienstmeisjes toen ze een ‘dank je wel’ brief, ondertekend vanuit de Republiek Gilead, overhandigden aan de ambassade. De groep zei dat de knipoog naar The Handmaid’s Tale symbolisch straattheater was “om de retrograde en misogynistische wet aan de kaak te stellen en de regering van de VS op te roepen om op te treden voor de handhaving van de abortusrechten.”

Het protest werd gehouden ter gelegenheid van de Internationale Dag voor Veilige Abortus en was een reactie op de wet die eerder deze maand in Texas van kracht werd. “De nieuwe Texaanse wet moedigt premiejagers aan door gewone burgers een prijs van 10.000 dollar te laten winnen voor succesvolle vervolging van iedereen die ‘helpt en meewerkt’ aan een abortus na zes weken,” zei Emma Quinn, woordvoerder van ROSA. Dit is rechts extremisme, gendergeweld van de staat en een scenario die uit The Handmaid’s Tale zou kunnen komen”.

Internationale solidariteit is nodig: post op 2 oktober een foto van jezelf met een bordje/affiche in solidariteit met de strijd in Texas.

ROSA-woordvoerster Laura Fitzgerald zei dat degenen die opkomen voor Black Lives Matter ook abortusrechten moeten steunen als onderdeel van een gratis openbaar gezondheidszorgsysteem. “De VS heeft het hoogste moedersterftecijfer van alle ontwikkelde landen en in Texas ligt het moedersterftecijfer boven het Amerikaanse gemiddelde. 31% van de moedersterfte in Texas betreft zwarte vrouwen – een disproportioneel hoog cijfer ! Gevallen zoals dat van Savita Halappanavar, die de massabeweging voor de intrekking van de wet heeft uitgelokt, zullen zich onvermijdelijk herhalen onder deze nieuwe wet, wat betekent dat Texas een nog gevaarlijkere plaats zal worden om zwanger te zijn”.

Buiten de Amerikaanse ambassade herinnerde Ruth Coppinger eraan dat de Repeal the Eighth-campagne succesvol was dankzij een massale beweging van solidariteit. “Internationale solidariteit van de uitgebuitenen en onderdrukten is ons grootste wapen in de strijd tegen vrouwenhaat en aanvallen op onze rechten – zoals de grote Jim Larkin zei : “Een verwonding van één is de zorg van allen,” zei mevrouw Coppinger.


Dit artikel delen :

ROSA organiseert acties, evenementen en campagnes om te strijden tegen seksisme en het systeem die het onderhoudt : het kapitalisme.