Hongarije. Vaststelling van nieuwe anti-HOLEBI maatregelen

Het Hongaarse parlement heeft een aantal wetten goedgekeurd waarbij de rechten van holebi's en transgenders verder aan banden worden gelegd.

van Tine (ROSA – Antwerpen)

Zo zullen ze geen kinderen kunnen adopteren en wordt het traditionele gezin “met een man als vader en een vrouw als moeder” opgenomen in de grondwet.

Een van de meest opvallende wetten verbiedt de adoptie van kinderen door holebi-koppels. Voortaan kan adoptie enkel door getrouwde koppels en omdat het homohuwelijk niet is toegestaan in Hongarije, zullen dat dus enkel man-vrouw-koppels zijn. De wet laat een uitzondering toe mits toestemming van de regering, maar in principe zou dat enkel gelden voor adoptie door singles en door familieleden van het kind.

Ingrijpender is evenwel de wijziging van de grondwet. Daarin wordt de term “het gezin” uitdrukkelijk omschreven als een eenheid tussen een man en een vrouw. Ook de concepten “christelijke opvoeding” en “het recht om op te groeien in de sekse die bij de geboorte is toegewezen” worden in de grondwet opgenomen. Dat laatste sluit dus geslachtsverandering uit.” – BRON: VRT

De rechten van HOLEBI mensen in gevaar

Deze nieuwe wet is niet de eerste en ook niet de laatste van een golf van aanvallen op de democratische grondrechten in Oost-Europa in de afgelopen jaren. Ook door de aanval op het recht op abortus in Polen, maar ook de rechten van LGBTQI + mensen in Polen en elders, worden discriminatie en geweld alleen maar erger.
De rechten en het welzijn van LGBTQI + -mensen staan ​​overal ter wereld op het spel. De coronacrisis versnelt dit proces, maar het is duidelijk dat dit probleem al bestond voordat deze ziekte zich verspreidde.

Zolang er geen echte democratie is, zal de meerderheid van de bevolking moeten vechten om de kruimels die overblijven, nadat de winsten van bedrijven naar belastingparadijzen gaan. Het gebrek aan geloofwaardige alternatieven en de context van deze crisis, houdt leiders als Bolsonaro, Orban, Poutin, enz. aan de macht. Zij misbruiken die macht om minderheden zoals vrouwen, LGBTQI + -mensen, migranten en vluchtelingen te onderdrukken.

Ze bieden geen oplossing voor de gezondheidscrisis; integendeel, ze vertegenwoordigen en verdedigen een systeem dat gedeeltelijk verantwoordelijk is voor de crisis. Ze plaatsen de voordelen van een kleine minderheid boven de gezondheid, het collectief welzijn en het leven van de meerderheid van de bevolking. Crisissen, ongelijkheid, uitbuiting en discriminatie zijn immers inherent verbonden aan het kapitalistische systeem.


Dit artikel delen :

ROSA organiseert acties, evenementen en campagnes om te strijden tegen seksisme en het systeem die het onderhoudt : het kapitalisme.