Mexico. Bezetting van het CNDH-gebouw, na een andere vrouwenmoord.

In reactie op de vrouwenmoord van de 16-jarige Danna Reyes, procureur-generaal van de staat Baja California, provoceerde Guillermo Ruíz verontwaardiging toen hij het slachtoffer de schuld van het misdrijf gaf voor het feit dat ze tatoeages had.

Deze week hebben feministen van verschillende organisaties het terrein van de CNDH (Nationaal Centrum van den mensenrechten), gelegen in de República de Cuba, in Mexico ingenomen.
Sommige van deze vrouwen zijn moeders van jonge meisjes die seksueel zijn misbruikt, verdwenen zijn of zelfs slachtoffer werden van #feminicide.

De vrouwen eisen de bestraffing van de verantwoordelijken en vragen onmiddellijk aandacht voor de vergeten gevallen (van intimidatie, geweld, feminicide). Ze zijn niet van plan om het pand te verlaten en dat ze er integendeel een “kraakpand” van maken om een toevluchtsoord te worden voor de slachtoffers van geweld op vrouwen.

De situatie van de vrouwen in Mexico is alarmerend.
In 2019 zouden naar schatting 1.5 per 100.000 Mexicaanse vrouwen gedood zijn, om de eenvoudige reden dat ze vrouw zijn. Dat cijfer nam de afgelopen jaren toe.

Twee weken gelden nog, werd de 16-jarige Danna Reyes vermoord door vrienden van haar, die vervolgens zijn lichaam verbrandde. In reactie op deze vrouwenmoord heeft de procureur-generaal van de staat Baja California, Guillermo Ruíz, het slachtoffer de schuld gegeven. Zij zou zelf verantwoordelijk zijn omdat ze tatoeages heeft. Die reactie lokte heel wat verontwaardiging uit.

Voor ons, leden van Campagne Rosa, zijn dit geen op zich staande feiten, maar het gevolg van een heel systeem: het kapitalistische systeem en zijn logica van onderdrukking, verdeeldheid en winstbejag, dat sociale en openbare diensten zoals onderwijs of diensten om slachtoffers te helpen en te begeleiden, ondermijnt.

We streven daarom naar een ander, rechtvaardiger en gelijkwaardiger systeem, een socialistisch systeem, en eisen :

  • een herfinanciering van sociale diensten en diensten voor slachtofferhulp;
  • het creëren van voldoende vluchthuizen;
  • een massale investering in onderwijs dat het bewustzijn van seksisme, lgbtquia-fobie en racisme verhoogt.

Dit artikel delen :

ROSA organiseert acties, evenementen en campagnes om te strijden tegen seksisme en het systeem die het onderhoudt : het kapitalisme.