Polen : Uitstel biedt ons de tijd om ons voor te bereiden

We weten niet wanneer deze wetsvoorstellen daadwerkelijk zullen worden besproken, maar dat aan het eind of na afloop van de lockdown is, betekent dit dat we ons moeten voorbereiden op een zeer hete zomer, op het op straat vechten voor onze rechten.

De Sejm verwees het wetsontwerp voor een abortusverbod en andere rechtse wetsontwerpen verwezen naar parlementaire commissies. Dit besluit is genomen ondanks dat de PiS over de meerderheid beschikt en over gunstige omstandigheden om anti-vrouwenwetten aan te nemen zonder straatverzet.

We weten niet wanneer deze wetsvoorstellen daadwerkelijk zullen worden besproken, maar dat aan het eind of na afloop van de lockdown is, betekent dit dat we ons moeten voorbereiden op een zeer hete zomer, op het op straat vechten voor onze rechten.

Het is tijd om te discussiëren over de reproductieve rechten die we willen en over de seksuele voorlichting die op school gegeven moet worden. ROSA Polska staat voor het recht op legale abortus op verzoek, uitgebreide gynaecologische zorg die volledig wordt gedekt door het nationale gezondheidsfonds, en seksuele voorlichting die onder andere het verschil tussen geslacht en gender en het concept van toestemming omvat.

Wij zijn van mening dat deze rechten niet effectief kunnen zijn zonder de middelen om ze voor iedereen beschikbaar te maken – dat wil zeggen dat we meer middelen nodig hebben voor openbare diensten zoals gezondheidszorg, onderwijs en sociale diensten om zowel voldoende materiële middelen voor deze sectoren als een fatsoenlijk loon voor overheidspersoneel te garanderen. ROSA Polen staat volledig achter de recente strijd van leraren en maatschappelijk werkers en de voortdurende eisen van het ziekenhuispersoneel.

We willen alle internationale ROSA– en ISA-activisten en bondgenoten bedanken die hebben gereageerd op onze oproep tot solidariteit, vanuit 15 landen op 5 continenten.

 

We hebben een feminisme nodig dat niet alleen vecht voor het aannemen van wetten in het parlement, maar ook voor fundamentele veranderingen in de samenleving, voor middelen om onze rechten toe te passen en voor een beter leven voor miljoenen vrouwen. Daarom moeten we strijden tegen het kapitalisme – een systeem dat mensen in klassen verdeelt en ongelijkheid bestendigt. Dat is de betekenis van het socialistische feminisme. Neem contact met ons op als u het met ons eens bent !

#nieZamkniecieNamUst #ROSAPolska #piekłokobiet #NoAbortionBanPoland #LegalnaAborcja #SocjalistycznyFeminizm


Dit artikel delen :

ROSA organiseert acties, evenementen en campagnes om te strijden tegen seksisme en het systeem die het onderhoudt : het kapitalisme.