Historische staking UGent verschuift de krachtsverhoudingen

De staking van 9 maart zorgde voor een verschuiving in de krachtsverhouding ten gunste van studenten en personeel. Het personeel is met een versterkt zelfvertrouwen uit de actie gekomen. Zelfs het kuispersoneel zit ondanks de intimidatiecampagne van ISS met een groeiend zelfvertrouwen. De noodzaak aan organisatie en aan klasseneenheid wordt hen steeds duidelijker.

Afgelopen maandag 9 maart was het eindelijk zover: heel wat UGent personeel ging in een historische staking. Aan de universiteit is er een grote groep personeelsleden die geen 14 euro bruto per uur verdient. Het gaat hier voornamelijk om personeel van de resto’s en de kinderdagverblijven. Het schoonmaakpersoneel, dat in onderaanneming werkt voor de multinational ISS, werkt ook onder de €14/u. Daarboven wordt het met hoge werkdruk en een agressief management geconfronteerd. De staking van 9 maart draaide rond drie eisen: een 14 euro minimumloon, de statutarisering van alle contractuelen en het terug in eigen beheer brengen van de schoonmaak.

foto’s en video’s

De staking was een groot succes. De vakbond ACOD slaagde erin om een meerderheid van de resto’s te sluiten, waardoor 8 van de 12 resto’s niet zijn opengegaan die dag. Hoewel de opvolging van het kuispersoneel minder vlot verliep wegens de intimidatie campagne van ISS, kozen veel schoonmakers ervoor om tussen 12u en 14u een werkonderbreking te houden om naar de Women’s Strike aan het rectoraat te gaan. Het UGent bestuur aarzelde niet om deze cijfers voor de media te vervalsen. Ze beweerden dat 6 van de 8 resto’s zijn opengegaan, terwijl dat er maar 4 van de 12 waren.

Opbouw naar de staking

Een eerste stap in de campagne van het ACOD was werken via petities voor een 14 euro minimumloon voor al het UGent personeel. Met Campagne ROSA en de Actief Linkse Studenten & Scholieren hebben we een 500-tal petities opgehaald, hoofdzakelijk onder studenten. Hiermee hebben we het ACOD geholpen om hun campagne naamsbekendheid te geven onder studenten, en om de publieke opinie in hun voordeel te brengen. Als studenten ook achter een 14 euro minimumloon voor het personeel en bij uitbreiding achter de staking staan, is het voor de rector achteraf moeilijker om de tactiek van verdeel en heers te hanteren. Bij het ophalen van de petities hebben we ook telkens opgeroepen om naar de Marsen tegen Seksisme op 8 en 14 maart te komen. De eis van een 14 euro minimumloon is, ook aan de UGent, door en door een feministische eis.

Aan de faculteit Letteren & Wijsbegeerte zijn we er, mede door de opgedane ervaringen in beide Jeff Hoeyberghs acties, in geslaagd om 9 studenten samen te brengen in een actiecomité. Deze studenten waren allemaal tijdens de acties lid geworden van Campagne ROSA, en hadden een duidelijke honger naar meer. Op 9 maart vond over de middag de Women’s Strike plaats aan het rectoraat. Dankzij het actiecomité zijn we erin geslaagd om een betoging van studenten op de been te brengen, die vanuit hun campus naar het rectoraat trok. De voorwaarde tot zo’n betoging was dat eerst de studenten uit het actiecomité hun medestudenten zouden overtuigen, die op hun beurt ook hun medestudenten overtuigden. Deze dynamiek hebben we kunnen bekomen door de campagnes die we met het comité hebben gevoerd aan hun campus, en door het enthousiasme dat dit bij hen heeft losgeweekt. Via een zeer strijdbare betoging – met bijna 70 aanwezigen – sloeg het enthousiasme over naar het aanwezige personeel, wat hun vertrouwen liet groeien. Gedurende de ganse campagne groeide de solidariteit tussen studenten en personeel. Hoe meer solidariteit, hoe minder het rectoraat studenten en personeel tegen elkaar kan opzetten om verdeeldheid te creëren.

Wordt vervolgd

De staking van 9 maart zorgde voor een verschuiving in de krachtsverhouding ten gunste van studenten en personeel. Het personeel is met een versterkt zelfvertrouwen uit de actie gekomen. Zelfs het kuispersoneel zit ondanks de intimidatiecampagne van ISS met een groeiend zelfvertrouwen. De noodzaak aan organisatie en aan klasseneenheid wordt hen steeds duidelijker. De Mars tegen Seksisme op 14 maart, Equal Pay Day, werd bovendien door het personeel en de vakbondsmilitanten als een logische stap gezien om hun strijd zo ook naar andere werkplaatsen uit te breiden zoals de McDonalds en de Albert Heijn.

Quasi alle nieuw gemaakte leden zijn tijdens en kort na acties lid geworden. Dit schooljaar hebben we zowel tijdens de acties tegen Jeff Hoeyberghs als tijdens de actie tegen homofoob geweld tientallen ROSA leden gemaakt. Onze strijdbare houding op acties en onze gedurfde initiatieven trekken de meest strijdbare lagen van jongeren aangetrokken tot ons. Dit biedt heel wat mogelijkheden voor de toekomst. Deze laag jongeren hebben een groot anti-establishment gevoel. Ze hebben geen vertrouwen meer in de traditionele politiek om betere levensomstandigheden te scheppen, daarom ontstaat er een zoektocht naar een politiek alternatief op het kapitalisme. Uit een gevoel van machteloosheid ontwikkelt zich de drang tot actie. Opgegroeid in een wereld van gigantische ongelijkheid, niets anders gekend hebben dan de crisis van het kapitalisme, maakt dat jongeren vandaag een enorm belangrijke en dynamische factor zijn in onze gezamenlijke strijd. Deze staking bewees dat wederom.


Dit artikel delen :

ROSA organiseert acties, evenementen en campagnes om te strijden tegen seksisme en het systeem die het onderhoudt : het kapitalisme.