Succesvolle protestactie brengt extreemrechts in defensief

We hebben via onze actie in Gent een stap gezet in het heropbouwen van actief antifascistisch verzet.

Afgelopen woensdag vond er een meeting plaats aan de UGent georganiseerd door KVHV waar notoire seksist en plastisch chirurg Jeff Hoeyberghs zijn mening rond vrouwen uit de doeken deed. In Vlaanderen is Jeff Hoeyberghs bekend van op tv. In het verleden deed hij uitspraken zoals: “Het is niet de taak van de vader om zijn baby middernacht eten te geven.” Het KVHV pakte op de aankondiging van de meeting uit met deze uitspraak: “Vrouwen zetten zichzelf buitenspel met de #MeToo beweging. Ze zouden verdorie blij moeten zijn met alle aandacht die ze krijgen van mannen… Dames zouden beter hun vrouwelijkheid uitspelen om positieve dingen te doen, zoals hun mannen tevredenstellen. Ze mogen wat meer dankbaarheid tonen voor wat de venten al voor hen gedaan hebben.” Voor ons is het onaanvaardbaar dat de universiteit een platform is voor dergelijke seksistische praat. Daarom organiseerden Campagne ROSA en Actief Linkse Studenten op een dag tijd een tegenactie.

We verzamelden met 68 aan de Ufo en gingen in betoging naar de Blandijn waar de KVHV-meeting plaatsvond. Extreemrechts stond aan de ingang van de Blandijn achter een lijn van security. Ze leken met niet meer dan 30. Extreemrechts had niet het vertrouwen om iets terug te roepen. Dankzij onze actie zit het KVHV vandaag in het defensief: de UGent was verplicht om zich te distantiëren van de meeting. Er heerst een grote verontwaardiging onder studenten en personeel van de UGent.

Dit bekent niet dat we zomaar hebben gewonnen. Het bestuur van de Ugent heeft nog geen stappen ondernomen om de erkenning van het KVHV in te trekken. Zo mogen ze nog altijd lokalen van de universiteit gebruiken en ontvangen ze nog steeds subsidies. Daarom zijn we niet van plan te stoppen met actie voeren. Want het KVHV is niet zomaar een studentenkring: het is de extreemrechtse vereniging die Schild & Vrienden faciliteert en waarvan Dries Van Langenhove zelf nog praeses van was. De NSV (Nationalistische Studentenvereniging) heeft veel terrein verloren aan KVHV dat vandaag de meest prominente extreemrechtse studentenvereniging in Gent is. KVHV is door en door seksistisch. Toen de geslachtsverandering van Bo Van Spillbeeck in alle media was, verklaarde KVHV dat transgenders nooit ‘normaal’ zullen zijn. De uitspraak van Tom Peeters, voormalig bestuurslid, “Men zou beter pleiten voor homo-abortus dan homo-adoptie” toont de rotheid van deze organisatie aan. De Pano-rapportage begin vorig academiejaar legde het racisme, seksisme en nazisme van Schild & Vrienden bloot. Het merendeel van de Gentse Schild&Vriend’ers waren KVHV’ers. De extreemrechtse nieuwswebsite Sceptr kwam er op initiatief van Jonas Naeyaert, KVHV-Gent praeses 2010-2012. Vele Vlaams Belangers zoals Bart Claes of Gerolf Annemans zijn ereleden van KVHV. Deze organisatie tracht op een actieve manier extreemrechts in Vlaanderen uit te bouwen.

We hebben via onze actie in Gent een stap gezet in het heropbouwen van actief antifascistisch verzet. Sinds de verkiezingsoverwinning van het Vlaams Belang hebben deze groepen een hernieuwd vertrouwen, wat zich uit in een groeiend aantal racistische en seksistische incidenten zoals de brand in het geplande asielcentrum in Bilzen. Via actieve mobilisatie kunnen we extreemrechts in het defensief dwingen. De overgrote meerderheid van de bevolking is tegen de ware ideeën van extreemrechts. We mogen extreemrechtse provocatie en geweld niet onbeantwoord laten. Contacteer ons of sluit je bij ons aan om mee verzet uit te bouwen tegen extreemrechts!

Stop seksisme aan Ugent

Protestactie tegen seksisme aan de Ugent. KVHV Gent, de organisatie waar Dries Van Langenhove in actief was, nodigde Jef Hoeyberghs uit om zijn meest controversiële prietpraat te laten verkondigen. Eigenlijk vooral om zijn schandalig seksistische uitspraken te komen herhalen. Wij aanvaarden dat niet. Hoeyberghs: rot op, KVHV: weg ermee!

Publiée par Actief Linkse Studenten & Scholieren sur Mercredi 4 décembre 2019

 

ROSA Gent meeting: 10/12/19, 19u30, in The Celtic Towers Irish Pub : Waarom socialistisch feminisme?


Dit artikel delen :

ROSA organiseert acties, evenementen en campagnes om te strijden tegen seksisme en het systeem die het onderhoudt : het kapitalisme.