Antifascisten betogen tegen extreemrechts en de voedingsbodem ervan

Twee dagen na de verkiezingen kwamen duizenden antifascisten op straat in Brussel.

Ze uitten hun woede tegen de groei van het Vlaams Belang in ons land, maar ook tegen Le Pen, Salvini en andere extreemrechtse politici die scoorden in de Europese verkiezingen. Er werd aan het Europees Parlement verzameld door de coalitie ‘Stand up’, met onder meer linkse organisaties en syndicalisten. Op hetzelfde ogenblik was er in Gent een eerste snel georganiseerde actie tegen extreemrechts. Daar namen Blokbuster, ALS en campagne ROSA het initiatief voor een bijeenkomst van ruim 250 antifascisten.

Brussel

Dit protest is belangrijk. Het toont dat antifascisten zich organiseren om extreemrechts geen ruimte te laten om haat en verdeeldheid op straat op te leggen. Het is bovendien nodig om met antifascisten de discussie te voeren over de strijd tegen extreemrechts. Collectieve acties zijn daar het beste instrument voor. Zo kunnen we slogans en voorstellen lanceren en populariseren. We willen meer antifascisten organiseren en een strategie naar voor brengen waarmee we kiezers van het VB kunnen overtuigen. Een stem voor extreemrechts uit protest tegen het asociale beleid van de afgelopen jaren zal de werkenden en hun gezinnen niet vooruit helpen. Daarvoor zal massale strijd tegen besparingen nodig zijn. Een volgende regering moet nog eens 8 miljard besparen en zal dit niet doen op de superrijken. De sociale tekorten nemen toe door het gevoerde beleid. Extreemrechts heeft daar geen antwoord op en komt niet verder dan het verdelen van de tekorten, waarbij het ‘eigen volk’ wordt voorgetrokken. Onder de regering-Michel/De Wever waren het niet de vluchtelingen of migranten die profiteerden, maar de superrijken en de grote bedrijven die hun winsten sterker zagen stijgen dan in de buurlanden. Daar heeft extreemrechts geen probleem mee.

Foto’s in Brussel

Video van de actie in Brussel

Gent

Vandaar wellicht dat de kleine bazen in Vlaanderen, die van VOKA, vandaag opmerken dat ze er geen probleem mee zouden hebben indien het cordon sanitaire doorbroken wordt. Neen, de bazen moeten niets vrezen van het Vlaams Belang. Het ‘sociaal imago’ was slechts electorale strategie. Toen wij protesteerden tegen het asociale beleid, had extreemrechts een probleem met ons protest… Van Langenhove viel stakersposten aan, zijn medeparlementair Brusselmans komt uit KVHV-Antwerpen dat in 2014 pleitte voor hogere inschrijvingsgelden. Erg geloofwaardig is Van Grieken niet als hij boven zijn maatpak een geel hesje aandoet.

De eerste antifascistische acties werden goed opgevolgd, maar mogen slechts een opstap naar nieuwe acties zijn, zowel op nationaal vlak als in zoveel mogelijk gemeenten. Het volstaat niet om niet racistisch te zijn, er is nood aan actief antiracisme en antifascisme. Blokbuster heeft daar ervaring mee: het is opgezet in het protest tegen de vorige zwarte zondag in 1991. Blokbuster was een instrument om jongeren en werkenden te organiseren tegen extreemrechts en de voedingsbodem ervan. Dat is wat vandaag ook nodig is. Volg ons via sociale media (Blokbuster en Syndicalisten TEGEN Fascisme), online via blokbuster.be en contacteer ons om mee te werken.

Luik

Na de antifascistische acties van dinsdagavond – met een betoging in Brussel en een actie in Gent – werd woensdag ook in Luik geprotesteerd. Het initiatief ging uit van het feministische collectief ‘Et ta soeur’ en werd ondersteund door een 20-tal oganisaties (Font Antifasciste 2.0, Comac, Greenpeace, … maar ook campagne ROSA en LSP). Els Deschoemacker, in 1991 één van de stichtende leden van de antifascistische campagne Blokbuster, was één van de sprekers op de actie.

Foto actie in Luik


Dit artikel delen :

ROSA organiseert acties, evenementen en campagnes om te strijden tegen seksisme en het systeem die het onderhoudt : het kapitalisme.