8 maart in Brussel: wat een enthousiasme, wat energie, wat een sterk ROSA-blok!

wat een enthousiasme, wat energie, wat een sterk ROSA-blok!

Afgelopen vrijdag kwamen we met ongeveer tienduizend op straat in Brussel. We vormden een erg dynamisch en strijdbaar blok van campagne ROSA. We riepen slogans als ‘Mijn lichaam, mijn keuze, niet hun winsten’, ‘My body, my choice’, ‘Travail précaire, travail intérimaire, c’est du sexisme qu’en a pas l’air’, ‘Women’s rights are under attack, stand up, fight back’ of klassiekers als ‘Stop seksisme, stop racisme, één strijd, internationale solidariteit’ en ‘Résistance internationale contre le sexisme et le capital’.

We riepen slogans in het Frans, Nederlands, Engels …en we probeerden zelfs een woordje Spaans. Met onze slogans benadrukken we eisen die we verdedigen. We protesteren tegen de vermarkting van ons lichaam onder het kapitalisme. We eisen een echte keuze, dit betekent voor het recht op abortus en het recht om kinderen te krijgen zonder in armoede te vervallen. We eisen echte jobs met echte lonen. We willen een collectieve arbeidsduurvermindering zonder loonverlies en met bijkomende aanwervingen. We willen een eengemaakte strijd van jongeren en werkenden tegen seksisme en tegen alle vormen van discriminatie. We strijden tegen het systeem dat aan de basis ligt van ongelijkheid en onderdrukking: het kapitalisme.

De betoging werd gekenmerkt door een strijdbare sfeer. Deze betoging vormde een belangrijke stap in de strijd tegen seksisme en asociaal beleid. We moeten de strijdbaarheid en het enthousiasme aangrijpen om de strijd te organiseren op de werkvloer, in de scholen, aan de universiteiten, in de wijken. We moeten ons verenigen om in te gaan tegen wie zich verrijkt op basis van het uitbuiten van het lichaam van vrouwen, gratis of onderbetaald werk door vrouwen, … We moeten ons verenigen tegen wie ons verdeelt en tot onzekere leefomstandigheden veroordeelt.

We verzetten ons tegen diegenen die de overgrote meerderheid van de rijkdom bezitten en zich blijven verrijken op onze kap. Diegenen die ons veroordelen tot zware beroepen, werkdagen van 10 uur of meer in onregelmatige uurroosters en shiften, een pensioenleeftijd van 67 jaar, onzekere jobs, … Het gaat om de grote aandeelhouders, de bazen, de multinationals en hun politieke marionetten in de besparingsregeringen. Sluit aan bij campagne ROSA om samen te strijden en te bouwen aan een krachtsverhouding om strijd te winnen in de bedrijven, de scholen en op straat. Kom met ons op voor een andere samenleving, een socialistische samenleving!

Foto’s :
ROSA@InternationalWomanMarch (Brussel - 2019)

Video :

ROSA (Resistance contre l'Oppression, le Sexisme et l'Austérité) à la manifestation de la Marche Mondiale des Femmes.

Publiée par Nicolas Croes sur Vendredi 8 mars 2019

Publiée par Campagne ROSA sur Vendredi 8 mars 2019

📢💪♀️ #8maars

Publiée par Campagne ROSA sur Vendredi 8 mars 2019

Fin de la manifestation de la Marche Mondiale des Femmes. Prise de parole d'Emily de la campagne ROSA. Ce qui n'est qu'un début, continuons le combat !

Publiée par Campagne ROSA sur Vendredi 8 mars 2019


Dit artikel delen :

ROSA organiseert acties, evenementen en campagnes om te strijden tegen seksisme en het systeem die het onderhoudt : het kapitalisme.