Campagne ROSA zet zich meteen op de kaart

De afgelopen dagen werd de campagne ROSA in België gelanceerd. ROSA staat voor Reageer tegen Onderdrukking, Seksisme en het Asociaal Beleid. Het is opgezet door LSP en ALS om de nieuwe beweging rond vrouwenrechten een strijd- en discussie-instrument aan te bieden.

Er waren verschillende acties op 8 maart en maar ook de startdag van ROSA afgelopen zondag met heel wat discussies. Beide zaken – actie en discussie – zijn nodig in de opbouw van de strijd tegen seksisme en besparingen. Het aantal aanwezigen, de dynamiek en de strijdbare stemming bevestigen het enorme potentieel voor de ontwikkeling van een nieuwe feministische beweging, net zoals deze ook in tal van andere landen een opgang kent.

Op 8 maart, de internationale vrouwendag, waren er in verschillende steden van het land acties rond vrouwenrechten. Het hoogtepunt was ongetwijfeld de strijdbare en dynamische betoging in Gent met ongeveer 600 aanwezigen. Daar zagen we een erg jonge betoging waarop slogans geroepen werden als: “What do we want? Women’s rights. When do we want it? Now.” Het was lang geleden dat er op 8 maart nog zo’n actie plaatsvond en er wordt al over nieuwe acties nagedacht.

Het enthousiasme en de dynamiek van de Gentse betoging zette zich verder op de startdag van de campagne ROSA afgelopen zondag in Brussel. Met 150 aanwezigen was deze dag groter dan verwacht. Er werden ervaringen uitgewisseld en gediscussieerd over de strijd tegen besparingen en seksisme.

In de voormiddag waren er twee commissies rond internationale thema’s. De aanwezigen hadden de moeilijke keuze tussen een discussie met Jess Spear, een Amerikaanse socialiste en één van de woordvoerders van de Million Women’s March in Seattle, die sprak over het verzet tegen Trump en de nieuwe vrouwenbeweging in de VS, of een discussie met Tiphaine Soyez die actief is met Alternatywa Socjalistyczna in het Poolse Krakow. Tiphaine had het over de vrouwenstaking in Polen en de inspirerende strijd voor het recht op abortus in dat land.

In de namiddag werden verschillende aspecten van seksisme besproken met een nadruk op strategieën voor de strijd ertegen op de scholen, universiteiten en op de werkvloer. Tegelijk was er een werkgroep over de verworvenheden van vrouwen en LGBT mensen als gevolg van de Russische Revolutie: 100 jaar na die revolutie was er ook voor deze werkgroep heel wat interesse.

meeting rosa

De plaats van de vrouw is in de strijd

Tijdens de dag sloten een 25-tal mensen die nog niet bij ALS of LSP georganiseerd zijn aan bij ROSA. Het is effectief de bedoeling om er een strijdorgaan van te maken dat gedragen wordt door al wie actief wil zijn in het verzet tegen seksisme en besparingen. Na deze bijzonder succesvolle nationale startdag zullen er lokale acties en bijeenkomsten volgen. Doe mee met de campagne ROSA en neem met ons deel aan de volgende acties! De dag werd afgesloten met een meeting die duidelijk maakte dat de plaats van de vrouw in de strijd is. Jess en Tiphaine spraken nog op deze meeting, maar er was ook aandacht voor het opzetten van de campagne ROSA in ons land. Mai van de Actief Linkse Scholieren bracht een enthousiast verslag van de betoging in Gent. Liesje uit Gent vroeg de aanwezigen om lid te worden van ROSA en de campagne financieel te steunen. Anja Deschoemacker sloot de meeting af. Zij verwees naar het strijdlied ‘Bread and Roses’: we strijden niet alleen om te overleven maar ook om een degelijk leven te leiden, we strijden niet alleen voor brood maar ook voor rozen. Op de tonen van ‘Bread and Roses’ betuigden we nog onze solidariteit met de activisten uit het Ierse Jobstown die vervolgd worden wegens protest tegen het asociale beleid.

Enkele foto’s van de dag (door Liesbeth)

ROSA // foto's door Liesbeth

Foto’s door Mario

ROSA // foto's door Mario

Waarom ROSA? Enkele leden zeggen op een foto wat zij belangrijk vinden aan de campagne ROSA.

Waarom ROSA?


Dit artikel delen :

ROSA organiseert acties, evenementen en campagnes om te strijden tegen seksisme en het systeem die het onderhoudt : het kapitalisme.