Meetings met Maria Clara, van Feministas Antiracistas Socialistas, uit Brazilië

Stop Racisme, kolonialisme, extreemrechts en seksisme: één gezamenlijke strijd!

De gebeurtenissen in de voorbije jaren zijn angstaanjagend. Extreemrechtse en racistische politici zijn wereldwijd in opmars. Vlaams Belang bij ons, Wilders in Nederland, Milei in Argentinië en wie weet komt zelfs Trump terug. Waar extreemrechts aan de macht is, neemt racisme en geweld toe. Het meest extreme voorbeeld daarvan is het vreselijke bloedbad in Gaza. Met goedkeuring van het Westers imperialisme blijft het genocidair regime van de extreemrechtse Netanyahu Palestina verder koloniseren en uitmoorden. We moeten het dringend hebben over hoe we wereldwijd strijd kunnen voeren tegen racisme, kolonialisme en extreemrechts. We nodigen daarom een Braziliaanse activiste uit om eind maart te spreken op een hele reeks meetings in het hele land. Wees erbij!

Wie is Maria Clara?

Maria Clara staat als socialistisch activist met haar beide voeten in de strijd tegen racisme en extreemrechts. Ze maakt deel uit van de Braziliaanse afdeling van ROSA International: ‘Feministas Antiracistas Socialistas’ en is lid van de Braziliaanse sectie van ISA ‘Liberdade, Socialismo e Revolução’. Feministas.as werd vorig jaar opgericht als instrument in de strijd tegen de extreemrechtse krachten van Bolsonaro. Dat koppelen ze aan een strijd die druk zet op de nieuwe Lula-regering om maatregelen te implementeren die het leven van vrouwen en onderdrukten verbeteren. Ze strijden voor het beschermen van de rechten van de inheemse bevolking en het beschermen van het Amazonewoud. Ze eisen reproductieve rechten zoals abortus en toegang tot genderinclusieve, kostenloze gezondheidszorg voor oa transpersonen en een effectief beleid om gendergerelateerd geweld te bestrijden. Eisen die volgens ons meer dan ooit nodig zijn!

Lessen uit Brazilië: extreemrechts betekent achteruitgang

Over hoe te strijden tegen racisme en extreemrechts werden in de voorbije jaren in Brazilië wel wat lessen op gedaan. Het land ging door een diepe crisis. Toen in 2019 Jair Bolsonaro werd verkozen tot president was meteen duidelijk dat zijn presidentschap vormt voor de werkende klasse en de Braziliaanse natuur. Vijf jaar later is het trieste bilan van zijn presidentschap dat hij Brazilië veranderde in een massagraf. Met minder dan 3% van de wereldbevolking was Brazilië goed voor 10% van alle COVID-19 slachtoffers. Maar dat is niet alles. Tussen augustus 2018 en juli 2021 verloor het Amazonewoud een gebied zo groot als België door illegale boskap en ontbossing. Tijdens zijn presidentschap verdubbelde het aantal racistische moorden op de inheemse bevolking. En dan hebben we het nog niet gehad over zijn talloze aanvallen op vrouwen en LGBTQIA+ rechten.

De erfenis van Bolsonaro is gruwelijk, maar een groeiende groep jongeren en werkenden is vastberaden om terug te slaan. Volgens Maria Clara is de uitdaging om daarvoor een gezamenlijke strijd op poten te zetten. Haar antikapitalistische boodschap is ook essentieel om vooruitgang te boeken in België. Een kans bij uitstek dus om beter te begrijpen waar onrecht vandaan komt en hoe het gestopt kan worden!

 


Dit artikel delen :

ROSA organiseert acties, evenementen en campagnes om te strijden tegen seksisme en het systeem die het onderhoudt : het kapitalisme.