“We willen brood, maar we willen ook rozen.” Ruim 200 op internationale ROSA-conferentie

Na de Internationale Vrouwendag 2023, waarop vrouwen, LGBTQIA+ personen en hun broers en zussen in de arbeidersbeweging wereldwijd de straat opgingen, kwamen op 18 en 19 maart meer dan 200 socialistische feministen uit alle bewoonbare continenten in Wenen bijeen voor de allereerste internationale ROSA-conferentie.

Activisten uit 20 verschillende landen in persoon, en meer op zoom, die strijden tegen het onderdrukkende kapitalisme en die ingaan tegen het recente rechtse tegenoffensief kwamen samen om te bespreken hoe we onze strijd het best kunnen versterken. Dat is nu dringender dan ooit tevoren. Leden van ROSA en ISA werden vergezeld door delegaties van socialistische feministische groepen in Praag en Boedapest, met wie we vruchtbare gesprekken voerden over hoe we de socialistische feministische strijd wereldwijd kunnen versterken. Gastsprekers waren Angeline Van Den Rijse, socialiste en Belgische vakbondsleidster bij het ABVV, Dunia van Aid Access en Parisima Khoran van de Iraanse solidariteitsbeweging Woman Life Freedom.

Deze ABVV-vlag hangt binnenkort in het nieuwe gebouw van de Ierse vakbond Unite.

De discussies varieerden van historische analyses van socialistische feministische pioniers als Clara Zetkin en Eleanor Marx tot de inspirerende feministische bewegingen van Woman Life Freedom in Iran en Ni Una Menos in Latijns-Amerika, tot de transstrijd voor bevrijding van het rigide gender-binaire stelsel, tot de voortdurende strijd tegen oorlog en imperialisme, gendergerelateerd geweld en aanvallen op abortusrechten, tot tactische debatten over hoe meer vrouwen uit de arbeidersklasse in vakbonden te organiseren en te bouwen aan effectieve feministische stakingen als cruciaal onderdeel van onze beweging.

Een deelneemster zei: “Het horen van Rosa activisten uit alle continenten over hun strijd tegen onderdrukking liet echt zien dat aanvallen op vrouwen, queer personen en arbeiders wereldwijd en systemisch zijn. Ondanks de schrijnende realiteit dat we allemaal dezelfde strijd voeren, was de conferentie een ongelooflijk bewijs van internationale solidariteit. Het was een luide en duidelijke oproep aan ons allemaal om ons aan te sluiten bij de beweging, een beweging van feministische strijd tegen alle onderdrukking.”

Met activisten uit Zuid-Afrika, de VS, India, Israël en Palestina, Mexico, Brazilië en elders, was de overweldigende tendens van de levendige discussies in de loop van het weekend de onderlinge verbondenheid van al onze strijd. Elke delegatie bracht waardevolle inzichten bij vanuit de specifieke geschiedenis en uitdagingen van hun land.  Het was duidelijk dat de recente wereldwijde aanval op de overwinningen van de feministische beweging niets minder dan diepe internationale solidariteit van socialistische feministen over de hele wereld vereiste. Na de openingsbijeenkomst kwamen ROSA-activisten bijeen om een boodschap van solidariteit over te brengen aan Justina Wydrzynska, een activiste die onlangs werd gearresteerd omdat ze abortuspillen had verstrekt aan een vrouw in Polen, waar de staat op brute wijze een bijna volledig verbod heeft ingesteld.

Op zaterdagavond was er een sociaal evenement. Strijdmuziek weerklonk in de zaal, met ROSA-activisten die meezongen en dansten op Nina Simone’s ‘Feelin’ Good’ en het strijdlied ‘Fascists Bound to Lose’. Indringende antiracistische en feministische poëzie werd voorgedragen en activisten in het publiek zongen samen met de performers ter ondersteuning. De slotbijeenkomst werd afgesloten met een ontroerende vertolking van het socialistisch-feministische protestlied ‘Bread and Roses’, waaraan alle 200 aanwezigen deelnamen.

Een aanwezig merkte op: “De muziek en de poëzie op zaterdagavond waren echt krachtig. Ik vond het sociale aspect belangrijk om ongeplande discussies mogelijk te maken en een gevoel te creëren dat we allemaal samen strijden – een gevoel van hoop.”

ROSA in Ierland vierde onlangs haar 10-jarig bestaan. ROSA in Ierland smeet zich in de strijd voor toegang tot abortus in Ierland. Het speelde een belangrijke rol in het afdwingen van het legaliseren van abortus tot 12 weken op aanvraag, zonder beperkingen. Sindsdien is ROSA in veel meer landen opgericht en is het gevestigd in strijd over de hele wereld. De internationale ROSA-conferentie bracht dit naar nieuwe hoogten, en was de eerste socialistische feministische conferentie ooit in Wenen en een primeur voor ROSA. Tegen zondagmiddag was de consensus duidelijk: dit zal niet de laatste dergelijke conferentie zijn!

In de jaren 2010 ontstond een nieuwe golf van feminisme. De conferentie werd samengevat met de intentie om ervoor te zorgen dat dit revolutionaire feminisme doorgaat, en dat het doordrongen is van antikapitalisme, solidariteit van alle uitgebuitenen en onderdrukten, en socialisme. De motiverende formele en informele discussies, het samen discussiëren en zingen, en de diepe solidariteit die het hele weekend voelbaar waren, illustreerden waar we voor strijden en zullen blijven strijden: “We willen brood, maar we willen ook rozen.”


Dit artikel delen :

ROSA organiseert acties, evenementen en campagnes om te strijden tegen seksisme en het systeem die het onderhoudt : het kapitalisme.