#MeToo strijd gaat door! Stop de antifeministische backlash!

De moedige getuigenissen maakten het moeilijk seksisme te negeren, maar de afgedwongen verandering is helemaal niet genoeg. Volgens een studie in Frankrijk verergert seksueel geweld. We moeten onze beweging versterken met een programma dat echte verandering in het dagelijks leven realiseert en breekt met dit seksistisch systeem!

Campagne ROSA eist massale investeringen in slachtofferhulp en publieke diensten zoals onderwijs, crèches en de zorgsector. Financiële afhankelijkheid werkt machtsverhoudingen en seksisme in de hand. Op 8 maart eisen we hogere lonen en pensioenen, ook voor wie een onderbroken loopbaan heeft. Op alle campussen moeten zorgcentra na seksueel geweld (ZSG) komen. Dat is waar 8 maart om draait!

Fight back tegen de antifeministische backlash

In de VS verdween het recht op abortus en in Afghanistan verloren vrouwen zowat al hun rechten. Verschillende media maken van daders slachtoffers. Wij betreuren elke zelfmoordpoging. Iedereen met mentale problemen, zelfs daders, zouden hulp moeten krijgen. Maar dat maakt van Bart de Pauw, noch Johnny Depp een slachtoffers. Rechtbanken spreken seksisten ook terug vrij. Zo werd Jeff Hoeyberghs quasi vrijgesproken voor vrouwenhaat tijdens een lezing van het extreemrechtse KVHV die aan het licht werd gebracht door acties van Campagne ROSA. Onder de leuze van het recht op vrije meningsuiting wordt zo de deur terug opengezet voor het normaliseren van seksisme en geweld.

In de VS verdween het recht op abortus en in Afghanistan verloren vrouwen zowat al hun rechten. Verschillende media maken van daders slachtoffers. Wij betreuren elke zelfmoordpoging. Iedereen met mentale problemen, zelfs daders, zouden hulp moeten krijgen. Maar dat maakt van Bart de Pauw, noch Johnny Depp een slachtoffers. Rechtbanken spreken seksisten ook terug vrij. Zo werd Jeff Hoeyberghs quasi vrijgesproken voor vrouwenhaat tijdens een lezing van het extreemrechtse KVHV die aan het licht werd gebracht door acties van Campagne ROSA. Onder de leuze van het recht op vrije meningsuiting wordt zo de deur terug opengezet voor het normaliseren van seksisme en geweld.

Voor sterke publieke diensten – tegen de dubbele dagtaak

Vroegere golven van feministische strijd dwongen publieke diensten af, verminderden onbetaald huishoudelijk werk en brachten vrouwen toegang tot de arbeidsmarkt en een inkomen. Door onderfinanciering en privatiseringen worden die diensten al jaren afgebouwd en geteisterd door slechte werkomstandigheden. Kinderopvang, rusthuizen en schoonmaakdiensten zijn privébedrijven die winst willen maken. Spoorwegpersoneel krijgt door stijgende ticketprijzen en overvolle treinen vaker te maken met geweld. De druk op onderwijs en zorgpersoneel is hoger dan ooit.

Tekorten en crisis vergroten de voedingsbodem voor seksisme en andere discriminatie. En crisis lijkt er in dit systeem altijd te zijn. Ook na de pandemie blijven opnieuw meer vrouwen thuis of deeltijds werken door overvolle crèches. Het vergroot de loonkloof en financiële afhankelijkheid van vrouwen, maar versterkt ook seksistische vooroordelen. Vier op tien Franse mannen vindt het normaal dat een vrouw stopt met werken om voor kinderen te zorgen. Wij pikken dit niet! We strijden voor nieuwe publieke diensten zoals sociale restaurants, openbare wasserijen, … en voor massale publieke investeringen in bestaande diensten. Er is geld genoeg, maar steeds meer winsten gaan naar de ultrarijken. De hele financiële sector moet daarom in publieke handen komen om zo democratisch de door de werkende klasse geproduceerde rijkdom te verdelen en beheren op basis van de noden.

Voor strijdbaar en socialistisch feminisme – nu meer dan ooit

In het kapitalisme staat onze sociale vooruitgang altijd onder druk. Strijd blijft daarom nodig. De Iraanse vrouwen en werkende klasse tonen de weg vooruit. Wereldwijd komt ROSA op voor een feministische revolutie en een socialistisch alternatief op kapitalisme. Enkel dan is een wereld mogelijk waarin geen mens nog onderdrukt wordt door een ander. Twijfel niet om lid te worden en je te organiseren. Voor minstens €10 ontvang je een ledenpakket. Daarin vind je ook het ‘socialistisch feministisch manifest’, van ROSA International, dat we met elke feminist willen bespreken en de lessen eruit gebruiken om onze strijd verder te zetten! Doe mee!

Agenda

Luik

8 mars, Café rencontre avec ROSA, àpd 18h, au Delft, 22 place Cockerill

Brussel

11 mars, Café rencontre avec ROSA, 15h, Rue du Jardinier 45, 1080
22 mars, Réforme ou Révolution : L’héritage révolutionnaire de Rosa Luxemburg, Meeting 18h30, ULB Solbosch

Namen

15 mars, Café rencontre avec ROSA, 18h, Rue de Gembloux 326

Gent

8 mars, après la manif, ABVV gebouw Vrijdagsmarkt Ons Huis, ingang Meersenierstraat
15 mars Meeting: In de voetsporen van Rosa Parks & Rosa Luxemburg, Meeting start om 19u30, en gaat door in de Blandijn lokaal 0.5

Antwerpen

15 mars, ROSA Café : ontdek het activisme en feministisch socialisme van Campagne ROSA, Afspraak om 20u voor het station, Martelarenplein.

10 maart: Campagne ROSA steunt de staking van de openbare diensten

We pleiten voor het socialiseren van huishoudelijke taken en voor openbare diensten die gratis en kwaliteitsvolle diensten verlenen. Het is de beste manier om geweld tegen vrouwen en de dubbele dagtaak te stoppen. Ga met ROSA op solidariteitsbezoek!

18-19 maart – Eerste internationale ROSA conferentie

ROSA is internationaal georganiseerd want het kapitalisme, het systeem dat seksisme voortbrengt, is dat ook. Op 18&19 maart komen in Wenen (Oostenrijk) 250 activisten uit alle continenten bijeen. We bespreken er de feministische strijd van over de hele wereld en hoe te reageren op de anti feministische aanvallen. We willen ervaringen van strijd delen om onze beweging vooruit te helpen. Mis deze kans niet! Alle info op de site of telefonisch met Frede (0494 43 82 74). Ook online volgen is trouwens mogelijk voor wie dat wilt, neem zeker contact met ons op als je er wilt bij zijn!

Help ons aan €5000 om de eerste Internationale ROSA Conferentie mee mogelijk te maken! Steun dit initiatief door bij te dragen aan o.a. de reiskosten van activisten uit Brazilië, Zuid-Afrika, Nigeria, Mexico, Chili, Rusland en China. Storten kan via de ROSA-rekening (BE54 5230 8095 8497) met als vermelding “Gift internationale ROSA conferentie” of via de website: CampagneROSA.be

14-15 april – Socialisme 23 – van 19u tot 21u (Pianofabriek – Brussel)

Vrijdag 19u – Socialistisch feminisme noodzakelijker dan ooit!

Met sprekers van ROSA international: Maité (Mexico) en Anja Deschoemacker.

Er zijn ook workshops over:

Vrijdag 15u30: ‘Strijd voor transzorg!’
Zaterdag 11u: ‘Hogere minimumlonen : we hebben de luxzee niet om te wachten’
Zaterdag 16u: ‘Ontdek Clara Zetkin en revolutionair socialistisch feminisme’
Wacht niet en schrijf je in via het Facebookevenement : ‘Socialisme 2023’.

Mei & Juni – Pride is a Protest

LGBTQIA+ mensen worden voortdurend geconfronteerd met geweld. Seksuele voorlichting, kledingvoorschriften en de hele maatschappij zijn heteronormatief. Er zijn enorme wachtlijsten voor gender bevestigende gezondheidszorg. Pride moet een antikapitalistisch protest zijn. Alleen zo kunnen we echte gelijkheid bereiken. Organiseer mee “Pride is a Protest”!

Vrijdag 7 tot donderdag 13 juli – Zomerkamp

Een week van intense discussies en uitwisselingen met activisten uit België en elders in de wereld. Het doel? De wereld begrijpen om hem te veranderen! We organiseren 100 workshops in verschillende talen (Eng, Fr & Nl) over marxisme, feminisme, de klimaatcrisis, antiracisme, etc.


Dit artikel delen :

ROSA organiseert acties, evenementen en campagnes om te strijden tegen seksisme en het systeem die het onderhoudt : het kapitalisme.