Pride is a Protest! Campagne ROSA organiseert sterke en strijdbare actiedag

‘Our rights are under attack, stand up, fight back!’ Honderden jongeren riepen deze en andere slogans op een strijdbare betoging in Gent gisteren. De tweede editie van ‘Pride is a Protest’ was groot, jong en luid.

Het komt op een ogenblik dat er nog veel rechten moeten afgedwongen worden, maar ook dat duidelijk is dat reeds bestaande rechten niet zomaar verworven zijn.

De Amerikaanse aanval op het recht op abortus wordt algemeen gezien als een eerste stap. LGBTQIA+ rechten liggen ook onder vuur, met bijvoorbeeld ‘Don’t say gay’-wetten die een verbod opleggen om over gender en seksualiteit te spreken op school. Dat dit niet beperkt blijft tot de VS zien we in LGBTQIA+ foob geweld bij ons (denk maar aan de vreselijke aanslag in Oslo) of nog in pogingen van conservatief rechts om onder meer de rechten van transgender personen in vraag te stellen.

Het zwaartepunt van Pride is a Protest gisteren lag in Gent. 600 betogers trokken van de Vrijdagsmarkt naar het Bijgaardepark waar er behalve toespraken en een emotionele open micro met tientallen getuigenissen ook een fel gesmaakt optreden van drag queens was. Het strijdbare protest werd gekoppeld aan een feestelijke afsluiter.

Daarnaast was er in Brugge een optocht met een honderdtal deelnemers. Er waren collectieve vertrekken, al dan niet gekoppeld met een open micro. Dit was onder meer het geval in Antwerpen, waar een 20-tal aanwezigen de slogans oefenden en luisterden naar iedereen die iets wilde zeggen in de open micro, van erg jonge jongeren tot activisten met een decennialange ervaring.

Wil je meewerken aan Campagne ROSA? Dinsdagavond is er in Gent een bijeenkomst en vanaf vrijdagavond is er het zomerkamp van ROSA, ALS en LSP.

Hieronder foto’s en video’s.

GENT : foto’s door Liesbeth

 

GENT : foto’s door Jean-Marie

 

BRUGGE : foto’s door James

 

ANTWERPEN : open micro, foto’s door Liesbeth

VIDEO vanop de betoging in GENT :

https://www.facebook.com/watch/?v=1045847266307834


Dit artikel delen :

ROSA organiseert acties, evenementen en campagnes om te strijden tegen seksisme en het systeem die het onderhoudt : het kapitalisme.