[Persbericht] Stad Leuven onderdrukt protest tegen geweld op vrouwen

Het Leuvens stadsbestuur verbood de actie, dreef ze de dag zelf uiteen en deelde een corona PV van €750 uit Campagne ROSA roept burgemeester Ridouani op de boete in te trekken en en zich publiek te excuseren bij alle vrouwen en LGBTQI+personen die dagelijks met geweld worden geconfronteerd.

  • Campagne ROSA organiseerde gisteren coronaveilige acties tegen seksistisch en LGBTQI+foob geweld in 11 steden.
  • Het Leuvens stadsbestuur verbood de actie, dreef ze de dag zelf uiteen en deelde een corona PV van €750 uit.
  • Campagne ROSA roept burgemeester Ridouani op de boete in te trekken en en zich publiek te excuseren bij alle vrouwen en LGBTQI+personen die dagelijks met geweld worden geconfronteerd.

Campagne Rosa organiseerde gisteren in 11 steden over hele land succesvolle en coronaveilige acties tegen seksistisch en LGBTQI+foob geweld. Deelnemers stonden op vooraf gemarkeerde plekken, met telkens twee meter afstand. Er was voldoende handgel en er waren extra mondmaskers voorzien. Het Leuvense stadsbestuur besloot de actie te verbieden.

Elise Craeghs, Campagne Rosa Leuven/Brussel: “De beslissing van burgemeester Ridouani is hallucinant. Geweld tegen vrouwen vormt volgens de VN een schaduwepidemie. Ook in België werden dit jaar al 21 mensen het slachtoffer van femicide. Een protest tegen seksistisch geweld verbieden, zeker in die context, is spuwen in het gezicht van de tienduizenden vrouwen die dagelijks worden geconfronteerd met geweld.

Op de dag zelf liet het zich van haar meest repressieve kant zien. De politie stopte de actie en deelde een corona PV van €750 uit.

Anja Deschoemacker, Campagne Rosa Leuven: “De acties van Campagne Rosa zijn coronaveilig, dat hadden we in juni al getoond met onze mobilisatie in het kader van de BLM-beweging. Gisteren verliep dan ook overal vlekkeloos. Zelfs het rechtse gemeentebestuur in Aalst zag geen graten in onze actie, terwijl de zelfverklaarde progressieven in Leuven naar repressie grepen. Wij roepen burgemeester Ridouani op de boete in te trekken en en zich publiek te excuseren bij alle vrouwen en LGBTQI+personen die dagelijks met geweld worden geconfronteerd.

Zaterdag 28/11, 14u gaat een 12de actie door op de Groenplaats in Antwerpen.

Info en interviews: Anja Deschoemacker +32 473 92 28 33


Dit artikel delen :

ROSA organiseert acties, evenementen en campagnes om te strijden tegen seksisme en het systeem die het onderhoudt : het kapitalisme.