“Wij, het hedendaagse huispersoneel”

✊🏾📢Een sterke getuigenis van vrouwen zonder papieren die in de huishoudhulp werken.

“We staan niemand toe ons te verpletteren. We hebben geleerd ons te verdedigen, wij zijn sterke vrouwen! We komen op straat tot we gehoord worden! We zullen overwinnen, verenigd en solidair.”

Mensen zonder papieren werken buiten elke arbeidswetgeving om, en dus zonder contract of wettelijke bescherming. Ze worden uitgebuit omwille van hun precaire situatie en verdienen minder dan het wettelijk minimumloon. Ze hebben vaak geen toegang tot gezondheidszorg, kinderopvang, fatsoenlijke huisvesting…

“We werken dubbel zo hard voor hetzelfde loon, omdat we geen rechten hebben zonder papieren”
“Wij zijn onzichtbaar, Niemand ziet ons werk maar we werken en we worden uitgebuit. We willen dat deze uitbuiting stopt.”

Enkel het kapitalistisch systeem profiteert van de uitbuiting van mensen in de illegaliteit: Voor hen is het een kans om alle arbeidsvoorwaarden naar beneden te halen.

“Overal ter wereld bestaat uitbuiting. Met of zonder papieren, we worden allemaal uitgebuit Solidariteit is nodig om druk te zetten. Samen slagen we in onze strijd!”

“Vrouwen tegen geweld, vrouwen tegen kapitalisme, vrouwen tegen machogedrag, en neoliberaal terrorisme!”

  • Wij zijn solidair met hun strijd voor regularisatie en willen hun strijd verbinden met die van alle vrouwen!
  • Stop de uitbuiting en criminalisering van mensen zonder papieren. Regularisatie is nodig om te strijden voor betere arbeidsvoorwaarden voor iedereen
  • Degelijke jobs en inkomens voor iedereen: wij willen 14 euro/u minimumloon.

Radicaal investeringsplan in openbare diensten zoals gezondheidszorg, kinderopvang… neen aan de uitbuiting van mensen zonder papieren om de tekorten in publieke diensten op te vangen!

Film “Wij, het hedendaagse huispersoneel” 


Dit artikel delen :

ROSA organiseert acties, evenementen en campagnes om te strijden tegen seksisme en het systeem die het onderhoudt : het kapitalisme.