Extreemrechtse intimidatie doet debat in Antwerpen uitwijken

Op 26 maart vond in Antwerpen een debat plaats over interculturele relaties. Het debat moest uitwijken na intimidatie uit extreemrechtse hoek.

Op 26 maart vond in Antwerpen een debat plaats over interculturele relaties. Het was georganiseerd door het Roze Huis naar aanleiding van een musicalversie van de film Mixed Kebab (over een gemengde relatie tussen twee mannen). Het debat moest uitwijken na intimidatie uit extreemrechtse hoek. Er werd in kleinere kring gedebatteerd met tegelijk een livestream op sociale media. Zo kon het debat gelukkig toch doorgaan. Ondertussen toont dit incident het gevaar van extreemrechts. Strijd is nodig!

Extreemrechts probeert zich regelmatig voor te doen als pro-LGBTQI+. Vaak is dit meer ingegeven door racisme dan door oprechte bekommernis om LGBTQI+-rechten. Er wordt geprobeerd om homofobie of seksisme te herleiden tot een probleem van bepaalde migrantengemeenschappen. Daarmee wordt geen antwoord geboden op reëel bestaande vooroordelen, maar worden die slechts uitgespeeld in het kader van verdeeldheid. Wie oprecht iets wil doen aan de strijd tegen vooroordelen en discriminatie komt actief op voor sociale maatregelen zoals werk, betaalbare huisvesting, meer openbare diensten, … als onderdeel van een andere samenleving zonder sociale tekorten. Het is op basis van tekorten dat vooroordelen gemakkelijker ingang vinden of hardnekkiger overeind blijven.

Voor een deel van extreemrechts is het verdedigen van LGBTQI+-rechten een brug te ver. Vanuit een extreem conservatisme, soms aangevuld met religieus fundamentalisme, wordt geprotesteerd tegen LGBTQI+-rechten. Dat zagen we in 2015 bijvoorbeeld toen op dezelfde dag als de Pride in Brussel een ‘Mars voor het gezin’ in Antwerpen werd georganiseerd. Die mars eiste onder meer een verbod op de Pride. Het initiatief werd mee georganiseerd door N-VA’er Wouter Jambon van het extreemrechtse katholieke KVHV. Filip Dewinter van het Vlaams Belang was een van de prominente deelnemers aan de mars.

Toen het Roze Huis in Antwerpen een debat aankondigde over interculturele relaties was het hek bij een deel van extreemrechts van de dam. Dat werd nog versterkt door het feit dat één van de spreekster, een gekende activiste, een hoofddoek draagt. Extreemrechtse activisten schreven zich in om deel te nemen aan het debat, waarna het om veiligheidsredenen moest uitwijken naar een geheime locatie. Het toont het gevaar van extreemrechtse groepen die offensiever naar buiten komen. Zoals Oumayma Hammadi van het Brusselse Rainbow House in De Standaard opmerkte: “Ze strijden niet voor rechten, maar voeren een strijd om andere mensen te onderdrukken. Ze willen haat en ongelijkheid verspreiden.” Op basis van mobilisatie en protest kunnen we extreemrechts terug in het defensief duwen. De volgende afspraak van extreemrechts is een betoging van NSV (studenten van het VB) in Leuven op 9 mei. Laten we daar een sterke tegenbetoging houden!

De afgelopen jaren was er soms de illusie dat de strijd voor gelijke rechten gestreden was. Wettelijke gelijkheid, die overigens verre van gerealiseerd is, betekent echter niet dat er effectief gelijkheid is. Bovendien is er een opgang van homofoob geweld. Afgelopen zomer leidde dit nog tot een protestactie in Gent. Actieve strijd voor gelijke rechten en tegen wat ons verdeelt – racisme, homofobie, seksisme, … – blijft nodig. We kunnen die strijd best voeren door samen op te komen voor sociale eisen zoals massale publieke investeringen in zorg, onderwijs, betaalbare huisvesting en milieu; hogere lonen en een verhoging van het minimumloon tot 14 euro per uur; hogere pensioenen; … Om over de materiële basis te beschikken die nodig is om de eenheid van jongeren en werknemers op te bouwen – over alle mogelijke bronnen van verdeeldheid heen – en hun strijd tegen degenen die effectief profiteren van deze discriminatie en haat: de 1% van de bevolking die alle rijkdom grijpt en alleen voor de winst leeft. Laten we het systeem veranderen! Laten we een samenleving verdedigen die gebaseerd is op de noden en mogelijkheden van eenieder in plaats van op de winsten van een minderheid. Laten we een samenleving verdedigen die elk vooroordeel effectief bestrijdt en niet gebruikt om de bevolking te verdelen om zo de macht van enkelen te behouden. Laten we een samenleving verdedigen die voor elk sociaal tekort een oplossing zoekt voor iedereen en niet een samenleving die iedereen die geen onmiddellijke winst oplevert, uitsluit! Laten we een democratische socialistische samenleving verdedigen!

Gepubliceerde in website ‘blokbuster.be’ op 27 maart 2019


Dit artikel delen :

ROSA organiseert acties, evenementen en campagnes om te strijden tegen seksisme en het systeem die het onderhoudt : het kapitalisme.