Pride 2018 – Echte gelijkheid moeten we via strijd afdwingen !

Strijd mee tegen LGBTQI+-foob geweld! Neem deel aan de Pride met een strijdbaar blok!

In de nacht van 14 op 15 april, werden Clément en Jonathan aangevallen in het centrum van Brussel terwijl ze hand in hand liepen. Het gaat niet over een geïsoleerd geval. Vorig jaar bracht Unia naar buiten dat er in 2016 een stijging van 10% was in het aantal behandelde dossiers van LGBTQI+fobie. Een stijging van 30% zelfs ten opzichte van 2014.

Er zijn op vlak van wettelijke gelijkheid stappen vooruit gezet in België maar het volstaat niet. Zoals Clément aan de pers uitlegde: “Ik denk dat de samenleving aan het veranderen is en dat veel mensen het daarmee eens zijn maar het gebeurt in een context van sociale spanningen.” Het heersende beleid – besparingen – maakt de maatschappij steeds brutaler en harder, zonder vangnet. Het wordt een smerige voedingsbodem waarop discriminatie, wanhoop, angst en geweld op kunnen bloeien.

De handen in elkaar slaan en samen op straat komen!

Op mei 19 mei is het in Brussel tijd voor de Pride, een hoofdzakelijk feestelijk evenement dat wel cruciaal is om de LGBTQI+-gemeenschap zichtbaarheid te geven maar ook de problemen waar ze mee kampt. Met een groter risico op geweld, zelfmoorden of zelfs armoede in een samenleving waar individuen aan hun lot worden overgelaten en tegen elkaar opgezet worden door een ultrarijke elite en hun politici.

Die stand van zaken kunnen we veranderen door onze collectieve kracht te bundelen in een gemeenschappelijke strijd – LGBTQI+ en heteros, cisgenders, mannen en vrouwen,… – tegen LGBTQI+fobie, tegen seksisme en tegen racisme!

Strijd voor :

  • Vluchthuizen voor LGBTQI+ en meer vluchthuizen voor vrouwen die slachtoffer worden van geweld.
  • Opvangstructuren en begeleiding voor zij die het wensen
  • Massale publieke investeringen in het onderwijs en lessen seksuele opvoeding die niet heteronormatief zijn en waar plaats is om over gender te discussiëren.
  • Degelijke en betaalbare sociale huisvesting
  • Toegankelijke en kwaliteitsvolle gezondheidszorg
  • Kwaliteitsvolle openbare en sociale diensten
  • Degelijk jobs, zonder discriminatie bij de aanwerving

Leven in een inclusieve en rechtvaardige maatschappij is mogelijk maar betekent een strijd om de controle over de maatschappij los te rukken van zij die er belang bij hebben van ons te verdelen: de kapitalisten. De winsthonger is onverenigbaar met de behoeften van de meerderheid van de bevolking.

PRIDE IS A PROTEST – Zaterdag 19 mei in Brussel

Neem deel aan de Pride met een strijdbaar blok

vanaf 12u : ROSA-stand voor het Centraal Station. Kom met onze leden discussiëren of werk mee met behulp van onze pamfletten en brochures. Help mee aan de financiering van ROSA via onze fantastische badges en stickers !

vanaf 14u: Afspraak aan de Kunstberg om ons blok samen te stellen. We rusten ons uit met megafoon, slogans, vlaggen, pancartes, etc om er een strijdbare Pride van te maken.

14u30: Start van de Parade

Voetnoten

LGBTQI+ : Lesbiennes, gays, biseksuelen, trans, queers, interseksuelen en anderen
Cisgender: die zich comfortabel voelen met het gender dat hen bij de geboorte is aangewezen


Dit artikel delen :

ROSA organiseert acties, evenementen en campagnes om te strijden tegen seksisme en het systeem die het onderhoudt : het kapitalisme.