Acties op 8 maart zijn pas het begin !

23 april: ROSA conferentie. Mei: Pride. Juni: Pride is a protest. Juli: zomerkamp.

Onder druk van de feministische strijd verandert het bewustzijn. De term ‘femicide’ is in de massamedia binnengedrongen. Meer en meer slachtoffers verbreken het stilzwijgen. De schuldgevoelens van slachtoffers, een pijler van de verkrachtingscultuur, worden steeds meer verworpen. We moeten op deze weg verder gaan. Op 8 maart, de internationale vrouwendag, roept Campagne ROSA (Reageer tegen Onderdrukking, Seksisme en Asociaal beleid) in acht steden op tot strijdbaar protest.

Vandaag komt het erop aan om de explosies van woede met elkaar te verbinden en om ervoor te zorgen dat het niet bij regelmatig terugkerende explosies blijft. Er is een blijvende dynamiek nodig die opbouwt naar een verandering van de volledige samenleving. Daarbij moeten we verder gaan dan de vertrouwde groepen en heel bewust nadenken over de stappen die nodig zijn voor massale organisatie en strijd. Campagne ROSA wil daaraan bijdragen.

Op 8 maart en in de mobilisatie naar de acties op die dag, benadrukt Campagne ROSA drie elementen: de strijd tegen geweld op vrouwen, de noodzaak van een hoger minimumloon van 14 euro per uur (of 2300 euro per maand) en tot slot de nood aan massale publieke investeringen in de zorgsector. Het is van cruciaal belang dat we niet alleen zeggen dat het geweld moet stoppen, we moeten ook duidelijke en precieze eisen formuleren. Dan komen de politici niet weg met vage beloften en onvoldoende budgetten. Door onvoldoende middelen te voorzien kiezen zij er bewust voor om nieuwe drama’s te laten gebeuren.

Onze campagne heeft onze lokale comités versterkt. Er zijn heel wat nieuwe gezichten, velen zetten hun eerste stappen in activisme. Als er na 8 maart één evenement is, dat je niet mag missen, dan is het de nationale conferentie van Campagne ROSA op 23 april. Dat is een perfecte gelegenheid voor activisten uit heel het land om elkaar te ontmoeten, ervaringen uit te wisselen en in elkaars enthousiasme te delen. In sommige steden beginnen we pas aan de opbouw van een comité of komt het erop aan om dit begin te consolideren. Activisten van meer ervaren groepen kunnen anderen bijstaan. Onze strijd is immers gemeenschappelijk en solidariteit is daar een hoeksteen van.

Nadien is er de Belgian Pride op 21 mei. Nadat deze twee jaar niet kon plaatsvinden wegens de gezondheidscrisis is de Pride terug en dus ook onze strijdbare aanwezigheid erop. Vorig jaar namen we het initiatief voor ‘Pride is a Protest’ met acties in Brugge (150 aanwezigen), Antwerpen (50 aanwezigen) en Gent (600 betogers ondanks stortregens!). We willen dit herhalen en mogelijk uitbreiden naar andere steden. Zo zetten we het strijdbare karakter van LGBTQIA+ Prides centraal. De nationale ROSA-conferentie van 23 april zal de kick-off voor deze campagne zijn.

Het hoogtepunt van de eerste jaarhelft wordt het zomerkamp van ROSA en ALS. Dit zomerkamp gaat door van 1 tot 8 juli. Het wordt een week vol intense discussies met activisten uit heel het land en van erbuiten. Het is een uitgelezen kans om meer te weten te komen over onze antikapitalistische feministische voorstellen, om samen na te gaan hoe we deze kunnen verfijnen en hoe we tot een samenleving komen zonder seksisme en onderdrukking, een samenleving waarin iedereen zich kan ontwikkelen naargelang hun noden en talenten.


Dit artikel delen :

ROSA organiseert acties, evenementen en campagnes om te strijden tegen seksisme en het systeem die het onderhoudt : het kapitalisme.