Anti-LGBTQ-stickers: strijd tegen homofobie is bijlange nog niet gevoerd!

Antwerpen, september 2021. De LGBTQIA+-gemeenschap wordt geconfronteerd met een uitgesproken haatboodschap tegenover hen. Er verschijnen foto’s van anti-LGBTQ-stickers op diverse sociale media.

Op de stickers is te zien hoe de regenboogvlag, het symbool van de gemeenschap, met een zwarte lijn wordt doorgestreept. Rond de streep staan de woorden: ‘Gewoon normaal’. Weer een slag in het gezicht voor de gemeenschap.

Nog steeds van deze tijd

De stickers doen erg denken aan de ‘LGBT-vrije-zone’-stickers die de conservatieve Poolse krant ‘Gazeta Polska’ in 2019 verspreidde onder haar lezers. Dat homofobie nog steeds voorkomt in de 21ste eeuw, komt dus niet aan als een verrassing. De stickers zijn kort daarna geband in de verkoop.

Ook de Hongaarse regering komt openlijk uit voor haar conservatieve ideologie. In juni van dit jaar keurde zij een wet goed die verbiedt om ‘LGBT-waarden te promoten’ bij kinderen. Concreet betekent dit dat men in het openbaar of op school niet mag praten over homoseksualiteit of geslachtsverandering. Indien hier toch lessen over gegeven worden, moet dit door een organisatie die geregistreerd is door een bij wet goedgekeurde overheidsinstantie. Ook advertenties met LGBT-inhoud krijgen grote beperkingen.

Dit lokte toen ook verontwaardigde reacties uit. Duizenden Hongaren kwamen de straat op uit protest tegen de anti-LGBTQ-wet.

Geen ver-van-mijn-bed-show

Maar ook in ons land lusten sommige politiekers er wel pap van. Zo zijn we natuurlijk bekend met de voor de hand liggende rechtse partijen die zich niet verstoppen voor hun homo- en transfobie. Vlaams Belang parlementslid Dries Van Langenhove voert een haatdragende campagne op YouTube en TikTok. (In het belang van dit artikel heb ik deze bekeken, opdat u dit niet meer hoeft te doen).

Zo maakte hij een TikTok over Emma, de transgender vrouw die deelneemt aan ‘K2 Zoekt K3’. Emma legde in het programma uit dat ze geboren is als jongen en dat K3 veel voor haar betekent, omdat ze vroeger gepest werd. Wanneer ze ‘s avonds na school thuis kwam, kon ze haar gedachten verzetten door muziek op te zetten en een jurkje aan te doen. Voor Van Langenhove was dit verhaal genoeg om een TikTok te maken waarin hij stelde dat het opgezet spel was om punten uit sympathie te winnenn. Hij zei ook nog dat je om beroemd te worden “je lichaam moet verminken en van geslacht veranderen.”

Emma reageerde met een ludiek filmpje waarin ze naast Van Langenhove staat en notities neemt als zogenaamd ‘tips’. Van Langenhove heeft meerdere Youtube-filmpjes en TikToks waarin hij het ‘Transgenderisme’ aankaart als een probleem en als een nieuwe rage voorstelt. Het geeft aan dat ook hier onze strijd niet gestreden is!

Verborgen agenda’s

Waar het Vlaams Belang openlijk uitkomt voor homo- en transfobie, is dit bij sommige andere partijen meer verscholen. Enkel op ogenblikken van verkiezingen hangen ze de regenboogkleuren als een uithangbord rond hun nek.

Zo blijkt nu opnieuw. Wanneer LGBTQ+-jongeren nood hebben aan ondersteuning en veiligheid, schrapt Minister Benjamin Dalle (CD&V) een derde van de middelen voor ‘Wel Jong Niet Hetero’. Dat is merkwaardig: deze organisatie is een voortrekker om de rechten van de LGBTQI-gemeenschap te beschermen.

Strijd voor gelijke rechten en tegen homo- en transfobie blijft meer dan nodig. Campagne ROSA zal daar een actieve rol in blijven spelen!


Dit artikel delen :

ROSA organiseert acties, evenementen en campagnes om te strijden tegen seksisme en het systeem die het onderhoudt : het kapitalisme.