Solidariteit tegen LGBTQIA+foob geweld!

We tonen ons alvast virtueel solidair en vragen aan jullie hetzelfde. Trek een foto, deel hem op je pagina en stuur hem ons door zodat wij het ook kunnen delen.

Afgelopen zaterdag stond de wereld even stil. Een man werd vermoord teruggevonden in een park in Beveren. Er wordt vermoed dat het om een geval van “gaybashing” zou gaan. De man zou in de val gelokt en vermoord zijn omwille van zijn geaardheid.

Terecht dat we in shock zijn, terecht dat overal uitingen van solidariteit opduiken met het slachtoffer en zijn familie, en de hele LGBTQIA+ gemeenschap.

Maar dit extreem geval van geweld is geen uitzondering, uit cijfers van een onderzoek in 2012 bleek dat 1 op 4 mensen uit de LGBTQIA+ gemeenschap de afgelopen 5 jaar te maken kreeg met seksueel of fysiek geweld. Bij transgenders ligt dat cijfer op 80%. Sinds het begin van de coronacrisis zijn ook de gevallen van familiaal geweld enorm gestegen, ook hier zijn LGBTQIA+ personen een van de grootste slachtoffers. Dit is geen individueel probleem! Het kapitalistisch systeem werkt verdeeldheid en ongelijkheid in de hand om uitbuiting van de meerderheid door een kleine minderheid mogelijk te maken. Bij gebrek aan een degelijk beleid dat LGBTQIA+ personen tegen discriminatie beschermt, en homo- en transfobie voor eens en voor altijd naar de geschiedenisboeken verbant, behoren zij nog steeds tot de meest kwetsbare laag van de samenleving.

Jarenlange besparingen veroorzaken ook tekorten in de samenleving die door de meest kwetsbare groepen het hardst gevoeld worden. Dit legt de sociale basis waarop discriminatie en haat kunnen voortbestaan. Zo’n voorbeelden van extreem geweld zijn een symptoom van een ziek systeem dat teert op ongelijkheid en uitbuiting, het kapitalisme. Dit moet stoppen.

Wij met campagne ROSA staan solidair met de LGBTQIA+ gemeenschap tegen alle vormen van discriminatie op school, op de werkvloer en in alle lagen van de samenleving. , voor het recht om te zijn wie je bent, zonder in angst te moeten leven voor geweld of seksuele intimidatie!

Onze strijd is een gezamenlijke strijd tegen dit kapitalistisch systeem dat ons onderdrukt en verdeelt, voor een nieuw systeem van echte gelijkheid, ongeacht gender, geaardheid of huidskleur.

Er zijn al verschillende herdenk- en soliariteitsmomenten georganiseerd. Met Campagne ROSA organiseren we vandaag een online Bread and Roses Day – Campagne ROSA Conference dus kunnen jammer genoeg niet aanwezig zijn op de oproepen voor zaterdag. We tonen ons alvast virtueel solidair en vragen aan jullie hetzelfde. Trek een foto, deel hem op je pagina en stuur hem ons door zodat wij het ook kunnen delen. Geen regenboogvlag? Geen probleem! Gebruik deze affiche in de plaats!

 


Dit artikel delen :

ROSA organiseert acties, evenementen en campagnes om te strijden tegen seksisme en het systeem die het onderhoudt : het kapitalisme.