♀️ Vandaag is het de Internationale dag voor het recht op abortus!🌍

MY BODY MY CHOICE is een slogan die wereldwijd weerklinkt. De strijd voor het recht om zelf te beslissen over je lichaam is fundamenteel.

📸 Internationale solidariteit is nodig: post op 2 oktober een foto van jezelf met een bordje/affiche in solidariteit met de strijd in Texas. Inspiratie nodig, check de twitterpagina van Rosa Ireland: https://twitter.com/rosawomen

✊ De internationale feministische opstanden de afgelopen jaren inspireerden vrouwen over de hele wereld en zetten direct mee de nodige druk om wetsveranderingen en sociale rechten af te dwingen. Verschillende overwinningen zijn afgedwongen via strijd : in Ierland, in Argentinië, in Mexico (september 2021!) etc. De decriminalisering van abortus staat dankzij feministisch protest op veel plaatsen terug bovenaan de agenda.

😠 Tegelijkertijd zijn er ook aanvallen op vrouwenrechten, zoals in Polen, China en de VS.

🌎 ROSA – Socialist Feminist Movement lanceert samen met International Socialist Alternative een oproep tot solidariteit met de betogingen tegen de criminalisering van abortus, die op 2 oktober zullen plaatsvinden in Texas.

📍 Van de ene op de andere dag werd abortus verboden in Texas. Mensen die een zwangerschap willen afbreken (vanaf 5 à 6 weken of verder), worden nu gedwongen zich naar andere staten/het buitenland te begeven(een optie enkel beschikbaar voor de meer gegoede laag van de bevolking) of zich te onderwerpen aan clandestiene abortusmethodes, die vaak gezondheidsrisico’s inhouden of zelfs levensbedreigend kunnen zijn voor de persoon in kwestie. Ook mensen die ‘hulp’ zouden voorzien voor iemand die een abortus wil doen, zijn in principe strafbaar.

📍 Werkende mensen, en met name jonge vrouwen, zijn woedend! Voorbeelden van strijd zoals gevoerd door Rosa Ierland, tonen dat het er nu op aankomt om de woede van de 70% van de Amerikaanse oppositie tegen abortusbeperkingen om te zetten in actie!

✅ Onze strijd voor de bevrijding van vrouwen moet verder gaan dan de kwestie van toegang tot gratis, veilige en legale abortus.

✅ Dit verbod en andere soortgelijke maatregelen zullen de armste en arbeidersklassevrouwen het meest treffen, en er een schepje wanhoop bovenop doen, bovenop een toch al wanhopige huisvestingscrisis en kinderopvangcrisis.

✅ We hebben een socialistische feministische strijd nodig voor echte keuze.

✅ Degelijke lessen seksuele opvoeding, gratis anticonceptie en legale, gratis en toegankelijke abortus voor de keuze om geen kind te hebben.

✅ Gratis reproductieve zorg van hoge kwaliteit, inclusief kinderopvang, huurcontrole en hoogwaardige openbare huisvesting voor de keuze om een kind te hebben zonder het risico te lopen in armoede te vervallen.

✅ We moeten een einde maken aan winstbejag in de gezondheidszorg en het welzijn en de noden voorop plaatsen!

📸 Internationale solidariteit is nodig: post op 2 oktober een foto van jezelf met een bordje/affiche in solidariteit met de strijd in Texas. Inspiratie nodig, check de twitterpagina van Rosa Ireland: https://twitter.com/rosawomen

➡ Aanval op abortusrechten in Texas : Abortusrechten onder vuur in Texas. Strijden voor gratis, veilige en legale abortus nu!

➡ Strijd in Mexico : Mexicaans Hooggerechtshof decriminaliseert abortus: belangrijke overwinning, strijd gaat door

Foto’s van betoging 28/09/2017 : FLICKR ALBUM


Dit artikel delen :

ROSA organiseert acties, evenementen en campagnes om te strijden tegen seksisme en het systeem die het onderhoudt : het kapitalisme.