😡 “Slechts de helft van de vrouwen in arme landen is baas over eigen lichaam.”

Zo staat te lezen in het rapport van het VN-agentschap voor seksuele en reproductieve gezondheid, UFPA.

📍 Voor het onderzoek werd in 57 landen een analyse gemaakt over gendergelijkheid, seksuele gezondheid en toegang tot anticonceptie. In Afrika ten zuiden van de Sahara en in Centraal-Azië hebben vrouwen, bijvoorbeeld, vaak niet het recht om seks te weigeren. Daarnaast hebben ze in sommige landen nog geen toegang tot anticonceptie of abortus, worden ze nog steeds genitaal verminkt of als kind uitgehuwelijkt.

📍 De genderongelijkheid zit diep geworteld in het patriarchale systeem. En zoals we met Campagne Rosa ook al meermaals schreven, zijn deze ongelijkheden door de huidige COVID-19-pandemie nog sterk verergerd. Het verlies van banen, het sluiten van onderwijs en de isolatie zorgt voor meer seksueel geweld, en nieuwe barrières voor de toegang tot de gezondheidszorg.

📢 Met Campagne Rosa voeren wij niet alleen een strijd tegen het patriarchale systeem, maar willen we strijden tegen het kapitalisme dat deze onderdrukking en ongelijkheid voedt en creëert. In België en over heel de wereld moeten we vechten tegen seksueel geweld, discriminatie en onderdrukking. Samen moeten we van onderuit opstaan en de strijd in alle landen voeren en steunen. Meer lezen op www.campagnerosa.be

Bronnen :

📍 MO* Magazine  Slechts helft van de vrouwen in arme landen is baas over eigen lichaam

📍 VRT VN  “Helft van vrouwen in ontwikkelingslanden mag niet zelf beslissen over haar lichaam”


Dit artikel delen :

ROSA organiseert acties, evenementen en campagnes om te strijden tegen seksisme en het systeem die het onderhoudt : het kapitalisme.