Aanslag in Toronto : extreemrechts terrorisme tegen vrouwen

Na de verschrikkelijke aanslag met een bestelwagen in Toronto werd vreemd genoeg niet over terrorisme gesproken.

De dader was een blanke man die bewust op voetgangers inreed en tien doden en vijftien gewonden maakte. Dader Minassian maakt deel uit van een online community die zich ‘incels’ noemt (‘onvrijwillig celibaat’) en houdt er bijzonder reactionaire ideeën op na.

Zal deze terreurdaad afgedaan worden als het resultaat van mentale problemen of zal erkend worden dat extreemrechts een reëel gevaar vormt?

Binnen alt-right wordt vaak gesteld dat de jonge generatie blanke mannen het ‘ultieme slachtoffer’ zou zijn van de zogezegd ‘politiek correcte samenleving’. Racisme en seksisme zitten ingebakken in het kapitalisme en worden door het establishment gebruikt om verdeeldheid te zaaien. Verzet tegen racisme en seksisme is dus allesbehalve ‘politiek correct’ in een systeem waar de heersende ideeën nog altijd die van de heersende klasse zijn. De verdeeldheid waar ook alt-right zich van bedient, is een vat vol vergif dat enkel een rijke minderheid dient door het establishment buiten schot te houden.

‘Incels’ zijn voornamelijk blanke mannen uit de middenklasse die zich vervreemd voelen van de samenleving en hun haat daarover vooral, maar niet uitsluitend, tegen vrouwen richten. De seksuele revolutie heeft er volgens hen toe geleid dat mannen niet meer de voornaamste kostwinner zijn en dus niet langer de ‘eigenaar’ van vrouwen. Het is geen toeval dat dit soort ideeën opduikt in middens waar ook extreemrechtse standpunten aanwezig zijn.

De ‘incels’ doken voor het eerst op Reddit op. Door hun misogynie, racisme en de verheerlijking van Elliot Rodger (dader van een school shooting waarbij zes mensen omkwamen) werd deze community verbannen en doken ze op andere fora en zelfs een eigen website op. Het seksisme van deze groep gaat van schelden, goedpraten van en aanzetten tot verkrachting, pedofilie als ultieme vorm van dominantie tot het eisen van het vervullen van seksuele behoeften in staatsbordelen waar vrouwen tot seksslaven gedegradeerd worden. Dan zou de man ‘terug’ op zijn ‘rechtmatige’ plaats komen door de vrouw vast te ketenen aan haard, keuken en bed.

Dit is slechts één uitdrukking van de groeiende ‘manosphere’ op het internet. MGTOW (Men Going Their Own Way) zijn het andere uiteinde van het haatveld: zij leggen alle schuld van economische en sociale problemen bij vrouwen, en “kiezen” ervoor om een misogyne levensstijl te volgen die vrouwen enkel als seksobjecten ziet. Er is een stroming die de individuele verantwoordelijkheid als speerpunt ziet. Daarbij wordt de verantwoordelijkheid voor wat fout loopt niet bij het systeem gelegd maar bij de slachtoffers ervan (leefloners, alleenstaande moeders, …). Wat deze stromingen gemeen hebben, is de roep naar een terugkeer naar een samenleving waar vrouwen geen rechten hebben.

De steeds hardere race tot he bottom die gevoerd wordt door de heersende klasse heeft gevolgen in een grotere competitiviteit tussen mensen die daar niets bij te winnen hebben. We worden tegen elkaar uitgespeeld om het establishment te verrijken.

Als de arbeidersbeweging er onvoldoende in slaagt om een inclusieve strijd tegen het kapitalisme te voeren, is er een grotere ruimte voor reactionaire strekkingen die de slachtoffers van het systeem tegen elkaar opzetten.

Deze strekkingen beweren in te gaan tegen het establishment, maar zijn met hun extreme verdeeldheid onderdeel van de heersende verdeel-en-heerspolitiek. Tegen deze verdeeldheid moeten we opkomen voor een economie beheerd door de meerderheid van de bevolking om iedereen een plaats te laten vinden in deze samenleving ongeacht afkomst, geslacht of geaardheid.


Dit artikel delen :

ROSA organiseert acties, evenementen en campagnes om te strijden tegen seksisme en het systeem die het onderhoudt : het kapitalisme.